پذیرش دکتری شیوه های متفاوتی داشته و دانشگاه های سراسری، آزاد و سایر موارد به دو شکل با آزمون یا بدون آزمون دانشجو می پذیرند. شرایط و نحوه پذیرش دکترا به این شکل است که متقاضی باید رتبه مناسبی در آزمون کسب کرده یا از معدل کارشناسی ارشد بالا برای ثبت نام استعداد درخشان برخوردار باشد، شرکت در مصاحبه نیز ضرورت دارد.
برای مشاوره پذیرش دکتری
برای مشاوره پذیرش دکتری
اشخاص بسیاری پس از فارغ التحصیلی و پایان یافتن مقطع کارشناسی ارشد به ورود به مقاطع بالاتر علاقه نشان داده و می پرسند که شرایط و نحوه پذیرش دکترا چگونه می باشد؟ برخی از متقاضیان با سوال روش های پذیرش دکتری چیست، مواجه شده و تمایل به اخذ پذیرش بدون شرکت در آزمون ورودی دارند. امکان تحصیل در این مقطع از طریق شرکت در امتحان ورودی یا بدون نیاز به ثبت نام در امتحان فراهم شده که بررسی جزئیات کمک کننده می باشد.
امکان اخذ پذیرش دکتری از دانشگاه های سراسری، پیام نور، آزاد و غیر انتفاعی وجود داشته که شرایط و نحوه تحصیل در هر یک از دانشگاه ها تفاوت دارد. در این مقاله ابتدا به بررسی انواع روش های پذیرش دکتری پرداخته شده و سپس شرایط و نحوه پذیرش دکترا شرح داده خواهد شد. افراد با مطالعه این مقاله اطلاعاتی در خصوص شیوه های پذیرش دکتری کسب خواهند کرد. در انتهای مطلب به شرح نکاتی در خصوص پذیرش دکتری پرداخته خواهد شد.
دریافت پذیرش دکتری مستلزم برخورداری از مدرک کارشناسی ارشد بوده و افراد همچنین می بایست کتب یا مقالات مفیدی را به چاپ رسانده تا شانس بیشتری برای پذیرش داشته باشند. به علاوه شرکت در جلسه مصاحبه دکتری اهمیت زیادی دارد. در جواب این پرسش که انواع روش های پذیرش دکتری چیست، باید بیان کرد که افراد می توانند از طریق شرکت در آزمون ورودی یا از طریق روش استعدادهای درخشان از دانشگاه ها پذیرش دریافت نمایند.
منظور از پذیرش دکتری با آزمون، شرکت در کنکور دکترا و انتخاب رشته دانشگاه هایی است که امکان اخذ پذیرش بدون شرکت در امتحان را برای علاقمندان فراهم نکرده اند. به طور معمول دانشگاه های سراسری و دولتی و همچنین دانشگاه های غیر دولتی مانند آزاد، دانشجویان دکتری را از طریق روش با آزمون جذب کرده که باید توضیح داد متقاضیان علاوه بر شرکت در کنکور، باید در مصاحبه پذیرش نیز شرکت نمایند.
شیوه پذیرش دکتری با آزمون به این صورت است که متقاضیان در گام اول باید در کنکور ثبت نام نموده و سپس در آزمون شرکت کنند. مدتی پس از اعلام نتایج اولیه دکتری امکان انتخاب رشته فراهم شده و متقاضی می تواند کد رشته محل های مد نظر را در فرم تعیین گرایش تایپ نماید. در ادامه اشخاص به مصاحبه دعوت شده و در صورت برخورداری از شایستگی های لازم، پذیرش دریافت خواهند کرد.
پذیرش دکتری بدون آزمون، از طریق استعدادهای درخشان بوده و بنابراین تنها دانشجویان برتر مراکز آموزشی می توانند بدون شرکت در امتحان از پذیرش دکتری بهره مند گردند. دانشگاه های آزاد، پیام نور و غیر انتفاعی دانشجویان را در مقطع دکتری برخی از رشته های خاص، بدون نیاز به شرکت در آزمون ورودی مورد پذیرش قرار می دهند. امکان تحصیل بدون آزمون در این مقطع در دانشگاه های سراسری و دولتی نیز وجود دارد.
باید اظهار داشت که برخی از پردیس های خودگردان یک آزمون اختصاصی برای ارزیابی داوطلبان برگزار کرده و در ادامه افراد واجد شرایط را خواهند پذیرفت. همچنین در خصوص شرایط و نحوه پذیرش دکترا بدون آزمون می بایست شرح داد که معمولا هر دانشگاه فراخوان ثبت نام در طرح استعدادهای درخشان را از طریق سایت خود منتشر کرده که علاقمندان می توانند از طریق ورود به سامانه مرکز، مراحل نام نویسی را طی نمایند.
پس از بررسی انواع روش های پذیرش دکتری، می بایست بیان کرد که شرایط اخذ پذیرش از طریق هر شیوه تفاوت دارد. مهم ترین تفاوت موجود این بوده که متقاضیان دریافت پذیرش از طریق شرکت در آزمون، ملزم به کسب رتبه ممتاز در امتحان ورودی بوده در حالی که سایر افراد می بایست در مقاطع قبلی از معدل بالایی بهره مند شده باشند. در ادامه لیست شرایط پذیرش دکتری برای هر یک از روش ها آمده است.
داوطلبان برای دریافت پذیرش از دانشگاه های سراسری یا دیگر مراکز آموزشی در مقطع دکتری، می توان در آزمون ورودی شرکت کرده و سپس برای دریافت مشاوره جهت تعیین رشته اقدام نمود. این متقاضیان می بایست کلیه شرایط شرکت در آزمون دکتری تخصصی را دارا بوده تا موفق به کسب قبولی در دانشگاه شوند. شرایط ثبت نام در کنکور به دو دسته عمومی و اختصاصی تقسیم شده که لیست کلی در زیر آورده شده است:
اعتقاد به دین اسلام و یا یکی از ادیان ذکر شذده در قانون اساسی
نداشتن فساد اخلاقی یا عدم برخورداری از سابقه عضویت در گروه های غیر قانونی
حداقل مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری عمومی، یا مشغول تحصیل در سال آخر یکی از این دوره ها باشند، (فرد می بایست پیش از آغاز ترم اول دوره دکتری از مقطع قبلی فارغ التحصیل شود)
حداقل مدرک لازم جهت شرکت در دوره دکتری برای طلاب، مدرک حوزوی سطح 3 است. طلاب تنها مجاز به تحصیل در مقطع دکتری رشته های علوم انسانی می باشند.
مجموعه امتحانی منتخب برای شرکت در آزمون باید با رشته کارشناسی ارشد یا دکتری عمومی تناسب داشته باشد.
اشخاص مشغول کار در سازمان های دولتی یا خصوصی ابتدا باید از سازمان محل کار اجازه گرفته و در ادامه برای افزایش سطح علمی اقدام نمایند.
افراد نباید مشکل نظام وظیفه داشته باشند.
داشتن سابقه چاپ مقاله یا کتاب شانس اخذ پذیرش دکتری را افزایش خواهد داد.
پذیرش با آزمون در مقطع دکتری به شکل نیمه متمرکز صورت گرفته و افراد ملزم به شرکت در جلسه مصاحبه می باشند.
لازم به ذکر است که برخی از دانشگاه ها مانند دانشگاه شاهد شرایط ویژه ای برای اعطای پذیرش به داوطلبان در نظر داشته و برای مثال تنها داوطلبان دختر چادری یا داوطلبان آقا با پوشش مناسب را مورد پذیرش قرار می دهند. اشخاص برای کسب اطلاعات در خصوص شرایط اختصاصی هر دانشگاه می بایست به مطالعه اطلاعات موجود در دفترچه راهنمای کنکور دکتری بپردازند.
تحصیل در مقطع دکتری بدون شرکت در آزمون ورودی، از طریق ثبت نام در طرح استعدادهای درخشان امکان پذیر بوده که شرایط نام نویسی توسط دانشگاه ها اعلام می شود. افراد می بایست یک سال یا چند ماه مانده به آغاز سال تحصیلی جدید، به سایت دانشگاه های مد نظر مراجعه کرده تا فراخوان های استعداد درخشان را بررسی نمایند. لیست شرایط پذیرش دکتری بدون آزمون به طور کلی در زیر آمده است:
فرد می بایست حداکثر دو سال پس از فارغ التحصیلی از مقطع کارشناسی ارشد، وارد مقطع دکتری شود.
حداقل معدل کارشناسی می بایست 16 بوده و حداقل معدل کارشناسی ارشد بدون احتساب نمره پایان نامه بیشتر از 17 باشد. معمولا دارندگان مدرک علوم انسانی باید از حداقل معدل 18.5 برخوردار به حساب آیند. (شرط معدل در دانشگاه های سراسری ممکن است متفاوت باشد)
داوطلبان می بایست در مصاحبه دکتری شرکت کرده و شایستگی خود را ثابت کنند.
اشخاص باید حداقل 70 امتیاز برای ورود به مقطع دکتری کسب نمایند که مبنای محاسبه جداول ارزشیابی و فعالیت های آموزشی، پژوهشی و مصاحبه است.
ثبت نام در طرح استعداد درخشان هزینه داشته که هزینه لازم برای نام نویسی در طرح هر دانشگاه تفاوت دارد.
اشخاص می توانند برای دریافت پذیرش دکتری از طریق شیوه استعداد درخشان برای چند دانشگاه درخواست فرستاده که محدودیتی از این لحاظ وجود نخواهد داشت.
رشته تحصیلی دکتری بدون آزمون می بایست با رشته تحصیلی کارشناسی ارشد مرتبط باشد.
شایان توجه است که شرایط و نحوه پذیرش دکترا بدون آزمون در دانشگاه های متفاوت فرق داشته و قوانین اعطای پذیرش به استعدادهای برتر در هر مرکز آموزشی توسط کارشناسان تعیین خواهد شد. برخی از دانشگاه های غیر انتفاعی شرایط دریافت پذیرش دکتری بدون آزمون برای برخی از متقاضیان که دارای معدل مناسبی می باشند را فراهم کرده که شرایط را از طریق سایت خود اطلاع رسانی خواهند نمود.
لیست شیوه های پذیرش دکتری، شرایط و نحوه پذیرش دکترا در دفترچه راهنمای ثبت نام در آزمون ورودی درج شده و به طور کلی باید توضیح داد که افراد می توانند یکی از شیوه های پژوهشی – آموزشی، پژوهشی محور و استاد محور را انتخاب کنند. در ادامه هر یک از شیوه ها معرفی شده و داوطلبان می توانند اطلاعات کافی در خصوص هر مورد کسب نمایند.
افرادی که تمایل به یادگیری مطالب از طریق حضور در کلاس های درس داشته و تمایل کمتری به تحقیق و پژوهش نشان می دهند، باید شیوه پذیرش دکتری پژوهشی – آموزشی را انتخاب کنند. این افراد در ادامه می توانند از طریق انتخاب واحدهای درسی در کلاس ها حضور یافته و همچنین در کنار یادگیری، می بایست تحقیق و پژوهش نیز انجام داده و پایان نامه خود را آماده نمایند.
دانشجویان پس از دریافت پذیرش دکتری پژوهش محور، واحدهای آموزشی کمتری اخذ کرده و بیشتر به تحقیق خواهند پرداخت. برای این دانشجویان توسط کارفرمای مشخص طرح پژوهشی تعریف شده که می بایست تحقیقات لازم به درستی انجام شوند. کارفرما وظیفه نظارت بر روند را بر عهده داشته و در نهایت نتیجه را تحویل می گیرد. همچنین متقاضیان تحصیل در دکتری پژوهش محور باید پیش از ورود به دانشگاه طرح رساله خود را آماده کرده و در جلسه مصاحبه توضیحاتی در خصوص رساله ارائه دهند.
یکی از شیوه های پذیرش دکتری استاد محور نام داشته که در این شیوه ابتدا اساتید دانشگاه ها طرح های تحقیقاتی خود را به مرکز محل تدریس ارائه می نمایند. در ادامه می بایست دانشگاه و وزارت علوم طرح های تحقیقاتی را تایید کنند. در ادامه داوطلبان علاقمند به شیوه پذیرش دکتری استاد محور به صورت 4 یا 5 برابر ظرفیت به اساتید معرفی شده و استاد برترین فرد را برای انجام پروژه و کار بر روی طرح انتخاب خواهد نمود. جزئیات دقیق این شیوه در دفترچه انتخاب رشته درج شده و داوطلب در حین تعیین رشته، طرح تحقیقاتی را نیز انتخاب می کند.
نحوه پذیرش دکتری در انواع دانشگاه های ایران متفاوت بوده که افراد برای کسب اطلاعات در خصوص شرایط و نحوه پذیرش دکترا، می توانند وارد سایت دانشگاه مد نظر شده یا دفترچه ثبت نام آزمون دکتری سراسری را دانلود کرده و مطالعه نمایند. در ادامه به شرح نحوه پذیرش دکتری در دانشگاه های سراسری، آزاد، پیام نور، غیر انتفاعی و پردیس های خودگردان پرداخته شده است.
متقاضیان تحصیل در مقطع دکتری در دانشگاه های دولتی به شکل روزانه یا شبانه می بایست در آزمون ورودی شرکت کرده یا به عنوان استعداد درخشان شناخته شوند. استعدادهای درخشان نیاز به ثبت نام در کنکور نداشته و در حقیقت موفق به اخذ پذیرش بدون امتحان خواهند شد. تحصیل به شکل روزانه در دانشگاه های سراسری رایگان بوده اما متقاضیان تحصیل به شکل شبانه، می بایست شهریه پرداخت کنند.
در اغلب شهرها و استان های ایران شعب دانشگاه آزاد فعال بوده و خدمات آموزشی را به افراد مشغول تحصیل در مقاطع متفاوت ارائه می دهند. باید توجه داشت که افراد می توانند از طریق دو روش با آزمون و بدون آزمون وارد مقطع دکتری در دانشگاه آزاد شوند. جهت انتخاب رشته های با آزمون مرکز ابتدا باید در آزمون ورودی شرکت کرده و به منظور اخذ پذیرش بدون امتحان نیز می توان در طرح استعدادهای درخشان ثبت نام نمود.
لازم به ذکر است که افراد برای اخذ پذیرش از دانشگاه آزاد به عنوان استعداد درخشان باید حداقل معدل لازم را دارا باشند. همچنین باید توضیح داد که تحصیل در دانشگاه آزاد مستلزم پرداخت شهریه ثابت و متغیر است. به منظور اخذ پذیرش از برخی از واحدهای بین الملل دانشگاه مانند واحدهای کیش و امارات، می بایست در آزمون ورودی اختصاصی شرکت کرد.
متقاضیان دریافت پذیرش دکتری از دانشگاه پیام نور، باید در آزمون ورودی شرکت نموده یا پس از انتشار فراخوان نام نویسی استعداد درخشان، مراحل تکمیل فرم ها را طی نمایند. شایان ذکر است که امکان تحصیل بدون آزمون در مقطع دکتری در برخی از واحدهای بین الملل دانشگاه پیام نور مانند واحد امارات نیز وجود دارد. افراد برای مشاهده فراخوان واحدهای بین الملل باید به سایت واحدها مراجعه نمایند. تحصیل در دانشگاه پیام نور هزینه در بر دارد.
در حال حاضر دانشگاه های غیر انتفاعی از طریق روش های با آزمون و بدون آزمون، دانشجویان را در مقطع دکتری می پذیرند که تحصیل در این دانشگاه ها مستلزم پرداخت شهریه است. منظور از شیوه بدون آزمون، اعطای پذیرش به دانشجویان برتر و استعدادهای درخشان بوده که آزمون ورودی توسط سازمان سنجش برگزار شده اما فراخوان جذب استعداد درخشان از طریق سایت دانشگاه ها منتشر خواهد شد.
پردیس های خودگردان ممکن است یک آزمون ورودی اختصاصی برای متقاضیان تحصیل در مقطع دکتری برگزار کنند که از طریق ورود به سایت دانشگاه ها می توان نحوه شرکت در آزمون را جویا شد. شایان ذکر است که امکان تحصیل در دانشگاه پردیس خودگردان از طریق شرکت در کنکور سراسری نیز وجود داشته و افراد در صورت کسب رتبه مناسب در آزمون، می توانند کد رشته محل های مربوط به پردیس را انتخاب کنند. شهریه دکتری پردیس خودگردان معمولا بیشتر از شهریه تحصیل در سایر دانشگاه ها است. به علاوه رشته های هر دانشگاه متفاوت بوده و میزان شهریه بر اساس نوع رشته تعیین خواهد شد.
افراد برای دریافت پذیرش دکتری نیاز به انواع مدارک هویتی و تحصیلی دارند، اسکن مدارک هویتی هنگام ثبت نام در آزمون یا نام نویسی در مرکز آموزشی در فرم ها بارگذاری شده و همچنین اصل مدارک تحصیلی در نهایت به دانشگاه محل تحصیل دکتری ارائه خواهد شد. افراد برای اثبات برخورداری از شرایط لازم، می بایست سوابق تحقیقاتی و پژوهشی خود را نیز در جلسه مصاحبه دکتری ارائه دهند.
در خصوص مشاوره پذیرش دکتری و شرایط و نحوه پذیرش دکترا باید بیان کرد که متقاضیان تحصیل در دانشگاه های برتر می بایست از سابقه پژوهشی مناسبی برخوردار بوده و لیست مقالات خود را به دانشگاه مد نظر برای تحصیل ارائه دهند. هر چقدر موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد بروز تر بوده و با مشکلات جامعه ارتباط بیشتری داشته باشد، شانس دریافت پذیرش افزایش خواهد یافت.
پذیرش دکتری به شیوه نیمه متمرکز صورت گرفته و به همین دلیل تنها کسب قبولی در امتحان کتبی کافی نبوده و اشخاص باید امتیازات لازم را در مصاحبه کسب نمایند. شایان ذکر می باشد که نحوه محاسبه امتیازات برای پذیرش در دوره های آموزشی _ پژوهشی، پژوهش محور یا استاد محور متفاوت بوده که جزئیات کامل در دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون درج شده است.
در برخی از مواقع افراد می توانند از طریق دریافت جوایز خاص بدون شرکت در کنکور وارد مقطع دکتری شوند که یکی از این جوایز، جایزه شهید احدی نام داشته و برای پذیرش در رشته های بدون کنکور دکتری بنیاد ملی نخبگان مورد استفاده قرار می گیرد. مهلت استفاده از این جوایز غالبا محدود بوده و افراد می بایست در بازه زمانی در نظر گرفته شده، برای درخواست بهره مندی از مزایا اقدام کنند.
برای اطلاع از انواع پذیرش دکتری، شرایط و نحوه پذیرش دکترا و همچنین در صورت وجود هرگونه سوال یا ابهام درباره آن، با سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا تماس بگیرید. کارشناسان سامانه مشاوره هیوا اطلاعات کامل در این زمینه را در اختیار شما قرار می دهند. همچنین می توانید با عضویت در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام دکتری هیوا از آخرین اخبار این حوزه مطلع شوید.
✔️ افراد می توانند از طریق شرکت در آزمون یا بدون ثبت نام در امتحان ورودی، از دانشگاه های سراسری، آزاد، پیام نور یا سایر موارد پذیرش دریافت کنند. جزئیات کامل در مقاله آمده است.
✔️ شرایط اخذ پذیرش از طریق شرکت در آزمون یا از طریق روش استعدادهای درخشان متفاوت بوده که به طور کلی افراد باید در آزمون نمره مناسبی کسب کرده یا از معدل کارشناسی ارشد بالا برخوردار به حساب آیند. جزئیات کامل در مقاله آمده است.
✔️ افراد می توانند در دوره های دکتری آموزشی _ پژوهشی، پژوهش محور یا استاد محور مشغول تحصیل شوند که اطلاعات کامل در مقاله آمده است.
برای مشاوره پذیرش دکتری
برای مشاوره پذیرش دکتری
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©